100+ G.K Questions for Competitive Exams:- Model Paper 1

General Knowledge is one of the most scoring subjects in the General competition Exams. Those who score great in it stands higher on the merit. To help students, we have started a new series call ” 100+ G.K Questions for Competitive Exams“.

In this series, our team will bring some of the well compiled GK Current affairs Questions and answers for competitive exams. These practise sets in General Knowledge are the best way to check your knowledge before going for any competitive exams. Let us explore, the model paper in General Knowledge.

GK Current affairs Questions: – Set 1


  • Instruction: From the four answers, choose the most appropriate answer.
  • Marks: Each question carries ½ (half) mark (Total 50 marks)

1. The Supreme Court of India upheld the decision to implement the quota for other backward classes (ORC’s) in higher educational institutions. The court, however, excluded the “creamy layer” from being a beneficiary, the reason is:

  • (a) Creamy layer is not an OBC, it is forward caste. (b) Creamy layer is politically power lid (c) It calls complete with others on equal footing (d) the inclusion of creamy layer would be unjust

2. A hedge fund is a fund

  • (a) used for absorbing inflation (b) used for cushioning health risks (c) applied to minimize the risk of financial market transactions (d) applied for absorbing the risk in commodity trading

3. What does strong space as against the dollar mean to India?

  • (a) there is a Balance of Payments surplus (b) Indian economy is globally respected (c) it is a sign of economy buoyancy (d) Income from exports is failing

4. Name the latest state which declared independence in 2008

  • (a) Serbio (b) Kosovo (c) Kurdistan (d) Tibet

5. Name the Finance Minister who presented the highest number of Budgets in the Parliament so far:

  • (a) P.Chidambaram (b) Morarji Desai (c) Manmohan Singh (d) T.T. Krishnarnachari

6. Who is the Chairman of 13th Finance Commission constituted in 2007?

  • (a) Vijay Kelkar (b) C. Rangarajan (c) Ashok Lahiri (d) K. C. Pant

7. Indo-U.S nuclear deal was opposed in Parliament mainly because

  • (a) all Indian nuclear reactor would fall under American supervision
  • (b) Nuclear energy sector will be dominated by American corporations
  • (c) Nuclear relations between India and USA will be governed by the Hyde Act
  • (d) The USA will dictate Indian policies.

8. The Indian industrialist who bought Tipu Sultan’s sword at an auction in London was:

  • (a) Vijay Mallya (b) Anil Ambani (c) Amar Singh (d) Lakshmi Mittal

9. The contentious Baglihar dam is built on the river

  • (a) Indus (b) Jheelam (c) Chenab (d) SatleZ

10. Which country has its richest man as the head of the government?

  • (a) The USA (b) Italy (c) Saudi Arabia (d) Russia

11. Who is tile person known as the Father of Modern Indian Retail Trade?

  • (a) Mukesh Ambani (b) Kishore Bijani (c) Aditya Birla (d) Anil Ambani

12. The largest software service company in Asia is

  • (a) WIPRO (b) INFOSYS (c) Tata Consultancy Service (d) Satyam Computer

13. taikonaut means

  • (a) a character in comic strips (b) a character in Russian opera (c) astronaut in China (d) a delicious Japanese dish

14. the CEO of Microsoft Corporation is

  • (a) Bill Gates (b)Warren Buffett (c)Steve Ballmer (d)John Wallace

15. the country which stands for Gross National Happiness in contradistinction of Gross National Product

  • (a) Sweden (b) Switzerland (c) Bhutan (d) Finland

16. The highest-paid head of the government in the world at present is in

  • (a) The USA (b) Russian Federation (c) Singapore (d) Japan

17. The current impasse in Doha Round of Negotiations has centred around:

  • (a) access to cheaper drugs
  • (b) access to markets of developed countries
  • (c) agricultural subsidies provided
  • (d) removal of non-tariff barriers by developed countries

18. The phenomenon called “Equinox” is due to the

  • (a) rotation of the earth on its own axis
  • (b) the revolution of the Earth on its inclined axis
  • (c) the oblate spheroid shape of the Earth
  • (d) the gravitational pull of the planet.

19. the Director-General of the World Trade Organization is

  • (a) Renato Ruggiero (b) Pascal Latny (c) Arthur Dunkel (d) Oliver long

20. Capital account convertibility signifies

  • (a) Guaranteeing the right to investment to foreigners
  • (b) ensuring the right of buyers to make international payments.
  • (c) ensuring free international movement of capital.
  • (d) ensuring the right of an individual to invest in foreign capital markets.

21. The purpose of Kyoto Protocol is

  • (a) to promote tourism
  • (b) to contribute sustainable development
  • (c) to promote renewable sources of energy
  • (d) to put a limit on greenhouse gas emissions by states

22. What does carbon credit signify?

  • (a) Credit is given in the course of carbon products sales.
  • (b) Entitlements to emit certain quantity of greenhouse gases
  • (c) Permissible amount of Carbon dioxide indie atmosphere
  • (d) The extent of carbon required to ensure sustainable development

23. The practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called

  • (a) Discrimination (b) dumping (c) double pricing (d) predatory pricing

24. Which of the following is considered as the bulwark of personal freedom?

  • (a) Mandamus (b) Habeus Corpus (c) Certiorari (d) Quo Warranto

25. Vande Mataram is composed by

  • (a) Rabindranath Tagore (b) Sharatchandra Chatterjee (c) Bankimchandra Chatterjee (d) Surendranath Banerjee

GK Current affairs Questions: – Set 2


26. How many minutes for each degree of longitude does the local time of any place vary from the Greenwich time?

  • (a) Four minutes (b) Two Minutes (c) Eight minutes (d) ten minutes

27. Article 1 of Indian Constitution defines India as –

  • (a) Federal State (b) Unitary State (c) Union of State (d) Quasi-Federal State

28. Which is the highest body that approves Five Year Plans in India?

  • (a) Parliament (b) Planning Commission (c) National Development Control (d) Council of Ministers

29. The economist who for the first time scientifically determined national income in India –

  • (a) Dr D. R. Gadgil (b) Dr V. K. R. V. Rao (c) Dr Manmohan Singh (d) Dr Y. V. Alagh

30. Which of the Following is the largest peninsula in the world?

  • (a) Indian Peninsula (b) Arabian Peninsula (c) Malay Pernnsuta (d) Chinese Peninsula

31. The person responsible for the economic model for Indian Planning:

  • (a) Jawaharlal Nehru (b) P.C.Mahalanobis (c) TarIokSingh (d) V.T.Krishnamachari

32. Social Forestry aims at

  • (a) Ensuring fuel and forest produces to weaker sections (b) Medicinal and Fruit plantation (c) Large scale afforestation (d) Scientific forestry

33. The Great Barrier Reef refers to

  • (a) Goal formation (b) Tidal Waves (c) Hill range (d) Man-made walls

34. A nautical mile is equal to

  • (a) 1825 meters (b) 2000 meters (c) 1575 meters (d) 2050 meters

35. Which of the following is concerned with the landform?

  • (a) Geology (b) Geomorphology (c) Ecology (d) Geography

36. The country is known as the Land of Midnight Sun-

  • (a) Sweden (b) Norway (c) Finland (d) Denmark

37. The monk who spread Buddhism in Tibet and Far-East –

  • (a) Ananda (b) Nagarjuna (c) Padmasambhava (d) Mahendra

38. TRIPs, funding part of the World Trade Organization is intended

  • (a) to provide for the stronger patent protection
  • (b) to promote transnational corporate interests
  • (c) to harmonise IPR regime internationally
  • (d) to replace World Intellectual Property Organization

39. Carbon dating method is used to determine the age of

  • (a) Rocks (h) Fossils (c) Trees (d) Ancient Monuments

40. The managing director of Delhi Metropolitan Railway Corporation

  • (a) Chairman of India Railway Board (b) Lt. Governor of Delhi (c) C. Sreedharan (d) Sheela Dikshit

41. 18 carat gold signifies

  • (a) 18 part of gold and 82 parts of other metals (b) 18 parts of gold and 6 parts of other metal (c) 82 parts of gold and 18 parts of other metal (d) None of the above

42. Bali road map adopted in December 2007 provides for

  • (a) Fixation of greenhouse gas emission limit
  • (b) Launching of an adaptation fund
  • (c) Amendment of UN Framework Convention on Climate change
  • (d) Special and differential treatment for developing countries

43. Enriched uranium, used in a nuclear reactor, is

  • (a) uranium freed of all impurities (b) uranium treated with radiation (c) uranium mixed with isotopes (d) uranium alloy with aluminium

44. The scientist responsible for developing atomic energy in India

  • (a) C. V Raman (b) H. J. Bhabha (c) H K. Sethna (d) Vikrant Sarabhai

45. Salwa judum practised in certain in India refers to

  • (a) witchcraft (b) among civilians to fight militants (c) training civilians in the use of firearms (d) training civilians to become guards

46. Indian who won Raman Magsaysay award in 2007

  • (a) Arun Roy (b) P. Sainath (c) Medha Patkar (d) Ruth Manorama

47. The person who won Jawaharlal Nehru award in 2007

  • (a) Lula de Slva (b) Hugo Chavez (c) Aung Saan Suu Ki (d) Fidel Castro

48. Free Trade Area means –

  • (a) the area where anything can be bought and sold
  • (b) countries between whom trade barriers have been substantially reduced
  • (c) countries which have a common external tariff
  • (d) countries which have a common currency

49. Affirmative action in Indian context signifies:

  • (a) providing security to weaker sections
  • (b) welfare measures to alleviate the sufferings of poor people
  • (c) providing positive opportunities to deprived sections
  • (d) giving incentives to start industries

50. Special Economic Zones are

  • (a) the places where industries can operate without any control
  • (b) the places wherein any person can start any industry
  • (c) the places where industries get certain tax advantages
  • (d) the places wherein the national labour laws do not apply

GK Current affairs Questions: – Set 3


51. The space shuttle which successfully carried Sunita Williams to space

  • (a) Challenger (b) Atlantis (c) Discovery (d) Columbus

52. The leader who led the country in atoning for the past wrongs:

  • (a) John Howard (b) Desmond Tutu (c) Kevin Rudd (d) Jimmy Carter

53. Gandhiji expounded his economic ideas in

  • (a) Hindu Swaraj (b) My Experiments with Truth (c) Unto the Last (d) Economics of permanence

54. Biofuels have become controversial because

  • (a) they increase environmental pollution (b) they slow down industrialisation (c) they reduce food civilisation (d) they lead to degeneration of soil

55. Evergreening of patents means

  • (a) granting patents in perpetuity
  • (b) granting patents for 100 years
  • (c) granting protection to incremental inventions having no substantial significance
  • (d) patenting of green technology

56. By signing which pact with Gandhiji did Ambedkar give up his demand for separate electorates:

  • (a) Poona Pact (b) Aligarh Pact (c) Deem Pact (d) Delhi Pact

57. India earns maximum foreign exchange from the export of

  • (a) Garments (b) Jute (c) Gems and Jewellery (d) Light engineering goods

58. Sunita Williams, a renowned astronaut of Indian origin, spent a record .. days in space

  • (a) 195 (b) 185 (c) 200 (d) 160

59. The second biggest greenhouse gas emitter (after the USA) in the world is:

  • (a) Russia (b) Germany (c) China (d) Japan

60. The author of management principle -In a hierarchy, every employee tends to rise to his level of incompetence.

  • (a) Prof Ducker (b) Prof. J. Peter (c) Prof. C. H. Prahlad (d)Prof Schimitthoff

61. The World Trade Organization was earlier known as

  • (a) UNCTAD (b) GATT (c) UNIDO (d) UNCITRAL

62. The “Waiting wall” is associated with

  • (a) Christians (b) Bahais (0) Jews (d) Shias

63. An Education Minister who got Bharata Ratna in India

  • (a) G B. Pant (b) M. C. Chagla (c) Abul Kalam Azad (d) Humayun Kabir

64. Why is Ozone Layer Important?

  • (a) It absorbs greenhouse gases
  • (b) It protects Earth from ultraviolet radiation
  • (c) It maintains earth’s Temperature
  • (d) It is a buffer against extra-terrestrial hazards

65. The World’s largest river is

  • (a) Brahmaputra (b) Amazon (c) Nile (d) Mississippi

66. Tsunami is caused by

  • (a) plate tectonics (b) underwater ridges (c) underwater volcanic activity (d) pressure from Earth’s core

67. The Chipko movement is associated with

  • (a) preventing the felling of trees (b) afforestation (c) transparency in public life (d) sustainable development

68. The first Great Indian Empire was

  • (a) Magadhan Empire (b) Kuru Empire (c) Pandava Empire (d) Gmtdhara Empire

69. The first President of Indian National Congress

  • (a) A. O. Hame (b) W.C. Banerjee (c) Dadabha Nauroji (d)Phirozeshah Mehta

70. The King who gave permission to establish East India Company in India

  • (a) Jahangir (b) Aurangzeb (c) Shahjahan (d) Shershah

71. The person who conceptualized the idea of Pakistan

  • (a) M.A. Jinnah (b) Hakim AzmaI Khan (c) Mohammad Iqbal (b) Liaqat Ali Khan

72. Khilafat movement was organized

  • (a) for getting Muslim homeland
  • (b) as a protest against British suppression of Turks
  • (c) to preserve Turkish Empire with Khilafat as temporal head
  • (d) as a protest against communal politics

73. The pattern of Centre-State relations in India can be traced back to

  • (a) The U. S. Constitution (b) The Government of India Act, 1935 (c) Motilal Nehru Committee Report (d) Ambedkar’s Vision

74. Indian who played a very important role in World Communist Movement:

  • (a) Jyoti Basu (b) M. N. Roy (c) A. K. Gopalan (d) Prakash Karat

75. Who was the first recipient of Jnanapith award?

  • (a) Amrita Pritam (b) Dinkar (c) D.V Gundappa (d) G Shankara Kurup

GK Current affairs Questions: – Set 4


76. Name the winner of 2007 Nobel Prize for literature?

  • (a) Dorris Lessing (b) V.S. Naipal (c) Doras Lessing (d) Salmon Rushdie

77. Plea Bargaining is

  • (a) permissible in India (b) illegal in India (c) mandatory in India (d) allowed subject to the permission of the court

78. The person appointed by two parties to settle a dispute is known as:

  • (a) Judge (b) Arbitrator (c) Solicitor (d) Conciliator

79. Right to travel is a fundamental right under

  • (a) Article 19 of the Constitution (b) Article 21 of the Constitution (c) Article 14 of the Constitution (d) None of the above

80. Genetically modified seeds have become controversial mainly because of

  • (a) adverse impact on human health (b) adverse impact on flora around (c) adverse impact on ozone layer (d) emission of greenhouse gases

81. Legal aid for an accused is

  • (a) Fundamental right. (b) legal right (c) directive principle of State Policy (d) Discretion of state

82. The members of Constituent Assembly who framed the Constitution were:

  • (a) directly elected by the people (b) indirectly elected (c) nominated (d) appointed by political parties

83. Ambedkar acted in Constituent Assembly as:

  • (a) President of the Assembly (b) Chairman of the Drafting Conianittee (c) the leading spokesman of weaker sections (d) a strong defender of fundamental right

84. In India, international treaties we ratified by

  • (a) Parliament (b) President (c) Prime Minister (d) The Union Cabinet

85. It is a constitutional requirement that the Parliament shall meet at least

  • (a) Twice in a year
  • (b) thrice in a year
  • (c) once in a year
  • (d) none of the above

86. Governor of a State can be removed by

  • (a) Impeachment by State Legislature
  • (b) The President
  • (c) By the State Cabinet
  • (d) The Union Government at the request of the Chief Minister

87. Sovereignty under the Constitution belongs to

  • (a) The Parliament
  • (b) the people
  • (c) The Supreme Court
  • (d) the President along with parliament

88. The Supreme Court upheld Mandal Commission Report in

  • (a) Bommai v. Union of India
  • (b) Indra Sawhney v. Union of India
  • (c) Unnikrishnan v.Union of Indian
  • (d) Maneka Gandhi v.Union of India

89. Under our Constitution right to property is

  • (a) Fundamental right
  • (b) basic structure of the Constitution
  • (c) Constitution right
  • (d) a mere legal right

90. The Chairman of Sixth Pay Commission

  • (a) Justice B. N. Srikrishna
  • (b) Justice Ratnavel Pandian
  • (c) Justice Jagannatha Shetty
  • (d) Justice A.K. Majumdar

91. Right to education emanates from:

  • (a) right to culture and education under articles 29 and 30
  • (b) right to equality tinder Article 14
  • (c) freedom of speech & expression underArticle 19
  • (d) right to life and personal liberty under Article 21

92. International Court of Justice is

  • (a) An independent international institution
  • (b) A principal organ of the UNO
  • (c) A subsidiary organ of the UNO
  • (d) A European Institution

93. The Liberhan Connnission which received repeated extensions has been inquiring into:

  • (a) Godhra riots
  • (b) Mumbai riot
  • (c) demolition of Babri Masjid
  • (d) Killing of Sikhs in Delhi

94. This Monopolies and Restrictive Trade Practice Act was repealed by:

  • (a) Competition Act
  • (b) Consumer Protection Act
  • (c) Foreign Trade (Development and Regulation) Act
  • (d) Liberalisation Policy of the Government

95. Only judge against whom a motion of impeachment was introduced into Parliament

  • (a) Justice Subbarao (b) Justice Ramaswami(c) Justice Mahajan (d) Justice Viraswami

96. The Mallimath Committee Report deals with

  • (a) Judicial delays in India
  • (b) criminal justice administration
  • (c) Stock market reforms
  • (d) review of constitutional system

97. The first Woman Chief Justice of High Court of India

  • (a) Laila Mukherjee
  • (b) Laila Seth
  • (c) Fatima Bibi
  • (d) Ruma Pal

98. Lok Adalats have been created under:

  • (a) Legal Services Authority Act
  • (b) Arbitration and Conciliation Act
  • (c) Administration of Justice Act
  • (d) None of above

99. Recent Nepal Elections are globally significant because

  • (a) Communist came to power through ballot box for the first time in the world
  • (b) Monarchy was defeated by democratic forces
  • (c) A militant movement joined the mainstream
  • (d) Secularism triumphed over theocracy

100. The Third World leader who has been defying the USA:

  • (a) Fidel Castro
  • (b) Hugo Chagez
  • (c) Rober Mughabe
  • (d) Hu Jintao

Answer Sheet


Question Number Answer Question Number Answer
1 D 51 C
2 C 52 C
3 A 53 A
4 B 54 A
5 B 55 A
6 A 56 A
7 C 57 A
8 A 58 A
9 C 59 C
0 B 60 B
11 B 61 B
12 C 62 C
13 C 63 C
14 C 64 B
15 C 65 B
16 C 66 C
17 D 67 A
18 C 68 A
19 B 69 B
20 C 70 A
21 D 71 C
22 B 72 C
23 B 73 B
24 B 74 B
25 C 75 D
26 A 76 A
27 C 77 A
28 C 78 B
29 B 79 A
30 B 80 A
31 81 A
32 C 82 B
33 A 83 B
34 A 84 A
35 B 85 A
36 B 86 B
37 C 87 B
38 C 88 B
39 B 89 D
40 C 90 A
41 B 91 D
42 C 92 B
43 C 93 C
44 B 94 A
45 B 95 D
46 B 96 B
47 A 97 B
48 B 98 A
49 C 99 B
50 C 100 B

Other Useful Links


Apart from these GK Current Affairs practice test for competitive exams, solving online test will help you to fetch some extra marks. Here are some of the useful links where you can find the best study materials and Books on GK Current Affairs for competitive exams.

Study Materials

Download Free GK Current Affairs Study Material and Notes for General Competition: Click Here

Books

A good book can help you to crack any competitive examination. You can buy these books on GK Current Affairs to score best and practise more sets on Current affairs for competitive exams.

1. Current affairs

Magazines: Pratiyogita Darpan, competition success review (CSR), Yojna.

A newspaper like ‘The Hindu’, Telegraph etc will help you in English vocabulary and will also improve your general awareness

Success Mantra:
?? Never let yourself down??
?? Keep working Hard✍️
?? Believe yourself ? ??

Don’t worry, we are always with you for any admission related queries you can comment on the box mentioned below. Our top expert will serve with the best possible solution.

Best of Luck…!!! ???

Disclaimer: 

Our Ad Policies are designed to promote a good experience for end-users. Edufever does not hold responsible for anything inappropriate or wrong information given by the advertiser.

Do You Have Any Questions?? Ask Here for Quick Answer, Note: Write question with complete details for better answers

Leave a comment below or Join Edufever forum